Industri 4.0 och digitaliseringens intåg i produktionsprocesserna är ett av de områden inom förpackningsbranschen som utvecklas snabbast just nu. Det finns alltid tid att lära mer om dessa intressanta områden och den 28:e mars samlades vi på Festo i Malmö för att ta del av möjligheterna med automation och robotar inom branschen.

Närmre 30 engagerade personer fanns på plats för att ta del av upplägget som innebär uppdelning i grupper och rundvandring till de olika presentatörerna. Varje presentatör får alltså dela med sig av informationen flera gånger, och Power Point bilder är inte aktuella i sammanhanget.

Efter en stärkande frukost tog deltagarna plats för att gemensamt välkomnas av Björn Lidén som gav en kort presentation av Festo. Han gav sedan över ordet till Fredrik Boberg, Product Manager på Festo som berättade om hur de tar inspiration av naturen, exempelvis myror och geckoödlor för att utveckla nästa generations bionics och robotar. Patrik Johansson från SOLSERV visade upp en komposteringsmaskin som med mikroorganismer och värme bryter ner matavfall och komposterbart material till en extremt näringsrik kompost. Patrik hade själv nyligen varit på gala i England och sålt komposteringsmaskiner till självaste Jamie Oliver. Bernt Henriksen, projektledare på Automation Region lyfte vikten av att tänka över hur man upphandlar sin maskinlösning med allt från idéstadie till installation. Allt för ofta läggs en massa tid på upphandling av lösningar som inte uppfyller sin tilltänkta funktion.

Från danska DTI kom Kiril Andreev Kirilov och berättade om ett projekt, PicknPack, som är ett flexibelt och adaptivt förpackningssystem för matvaror. Genom tre olika moduler som samverkar kan produkterna förpackas och anpassas efter storlek, form och typ av dekoration. Hanway Tran och Kristian Axelsson, Survey Party, är två unga entreprenörer som visade upp ett system att med hjälp av biometriska system mäta konsumenters reaktioner på smak, form och funktion. Packbridges Olof Nyström tog plats i heta stolen och deltagarna kunde följa hans omedelbara reaktioner på diverse förpackningar och bilder via en TV-skärm.

 

Intresserad av att få reda på mer om vad som hände under dagen? Se sammanfattningsfilmen nedan