Vill du veta mer?

Redan medlem?

Intresserad av? Vestibulum lacinia fermentum maximus. Sed fringilla lectus id commodo cursus. Curabitur efficitur viverra nulla in rhoncus.

Logga in

Intresserad av?

Intresserad av? Vestibulum lacinia fermentum maximus. Sed fringilla lectus id commodo cursus. Curabitur efficitur viverra nulla in rhoncus.

Logga in

Nyheter

Pressrelease – Öka innovationstakten med senaste forskningen inom förpackningsområdet

Konferensen Packbridge Research Forum har på några år blivit en av de viktigaste mötesplatserna i Europa för förpackningsindustrin, varumärkesägare och akademin. Forskningen inom förpackningar är intensiv på många universitet och institutioner. Mycket intressant fakta och kunskap skapas, material som industrin kan använda och utveckla och därmed ge både sig själv och forskningen ett högre värde. Den akademiska och institutionella världen behöver bra kanaler för att sprida resultaten av sin forskning och man har insett att Packbridge Research Forum är ett effektivt sätt att nå ut.

Den 23 maj arrangeras årets Packbridge Research Forum på Studio i Malmö. Här kommer mellan 100 och 150 personer att samlas och utbyta kunskap samt nätverka. Det är ett unikt och enkelt sätt för den förpackningstillverkande eller användande industrin att träffa rätt personer och ta del av den senaste forskningen.

”Intresset är stort för den här dagen och vi har i år ett intressant startfält med talare från Norden och även från Tyskland”, säger Johan Mårtensson, vd för Packbridge.

”Extra kul är att ryktet om Packbridge Research Forum nu spritt sig ner på kontinenten och att vi i linje med detta lyckats få det prestigefyllda Fraunhofer Institute att komma tala”.

Norden representeras i år av VTT från Finland, Danish Technological Institute från Danmark, RISE, Lunds universitet, Malmö Högskola och Karlstad Universitet.

I år kommer konferensen att fokusera på den senaste forskningen kring utvecklingen av smarta och intelligenta förpackningar, livsmedelssäkerhet och food waste, nanoteknikens inflytande på förpackningar, bioekonomi och den senaste forskningen inom bioplaster. Som vanligt har också hållbarhetsfrågor och cirkulär ekonomi en plats.

Mycket mer information om Packbridge Research Forum finns på www.packbridgeresearchforum.com.

Eventuella frågor besvaras av Johan Mårtensson +46 766-45 65 35 eller johan@packbridge.se

fempack lyfte cirkularitet på Tetra Pak

Internationella kvinnodagen till ära skålade ett femtiotal förväntansfulla och glada deltagare på årets första fempack i alkoholfri bubbel. Platsen var Tetra Pak i Lund och på agendan fanns ett ambitiös och framåtsträvande tema – att skapa den mest innovativa, kreativa och hållbara förpackningsvärdekedjan i världen!

Cirkularitet inom värdekedjan var huvudfrågeställningen och först ut bland talarna var Christina Appelgren, kommunikationsdirektör på Tetra Pak som välkomnade och gav en introduktion till hur Tetra Pak jobbar med hållbarhet i sina led.

I enlighet med Packbridges nya eventkoncept så delades åhörarna upp för att sedan gruppvis ta del av olika presentationer på runt 20 minuter, något som uppskattas av både åhörare och talare. I stället för sitta sig igenom ett antal presentationer förflyttar man sig till olika stationer och håller sig pigg och alert. De mindre grupperna öppnar upp för att deltagarna ställer fler frågor och många gånger blir presentationerna mer av en dialog. För att få bättre interaktion och utbyte av kunskap mellan presentatörerna och deltagarna så uppmanar vi talarna att presentera utan Power Point.

Nästa talare var Annika Olsson, Rektor för Campus Helsingborg, Lunds Universitet som berättade om praktiska verktyg för att flytta fram våra positioner för en mer hållbar värdekedja. Hon lyfte även hur smart förpackningsdesign skapar förutsättningar för hållbar utveckling.

Helena Lindh, Environment Executive på Tetra Pak berättade om deras miljöarbete och hur de aktivt arbetar med cirkularitet som en integrerad strategi.

Slutligen presenterade Elin Li, Business Development Director Cartonboard på BillerudKorsnäs om hur de utmanar den konventionella synen och utvecklingen av förpackningslösningar för en mer hållbar framtid.

Sammanfattningsvis satte sig deltagarna sig ner i respektive grupper och diskuterade vad de tagit med sig från dagen. Det lyftes fram att nätverket vill fortsätta belysa frågan om cirkularitet men för att ta nästa steg behövs input från fler aktörer i periferin kring värdekedjan. Således vill nätverket även bjuda in aktörer såsom materialseparation, återvinning, politiker och offentlig sektor. Den cirkulära frågeställningen berör alla parter och krävs engagemang och förståelse genom hela värdekedjan.

Nästa fempack arrangeras på förmiddagen den 19:e april i samklang med Packbridges årsmöte.

 

Om fempack:

Fempack är Packbridge senaste nätverk som riktar sig mot professionella kvinnor som jobbar med förpackningar. Nätverket representerar av hela värdekedjan kring förpackningar, från materialproducenter till återvinning. Fempack nätverket är stöpt i samma Packbridge anda som våra andra events med målet att öka kunskapsutbyte och att jobba mot en mer innovativ och hållbar utveckling.

Möjligheterna med digital printing drog stort intresse till Visutech 

Packbridge utvecklas hela tiden och det senaste är att Region Västra Götaland är med och sponsrar oss. Under året kommer vi att arrangera fyra evenemang i regionen. Det första, digitalisering och förpackningar, hos Visutech i Mölndal. Visutech representerar HP Indigo i Norden.

Ett femtiotal engagerade personer fanns på plats för att ta del av upplägget som innebär uppdelning i grupper och rundvandring till de olika presentatörerna. Varje presentatör får alltså dela med sig av informationen flera gånger, och Power Point bilder är inte aktuella i sammanhanget.

Den här gången inleddes dock evenemanget av en gemensam sittning där Paul Randall från HP gav en initierad inblick i den digitala revolution som pågår inom produktionen av förpackningar.

Övriga presentatörer var Jesper Berthold från RISE (Innventia) som berättade om materialforskning och kopplingen till digitaltryck, Mats Winde som är grundare av och teknisk chef för Mediaköket, som berättade om hur design och produktion sker med hjälp av digitaltryck. Rickard Ådén från Visutech gav en rundvandring i demohallen där deltagarna fick se pressarna under produktion och ta del av deras prototyp tillverkning via en 3D printer. Tove Slettebo och Caroline Dahl från Nordvalls berättade om hur man utnyttjar den digitala trycktekniken inom läkemedel och konsumentprodukter.

Efter en lätt lunch var det dags för tjugo minuters grupparbete där grupperna diskuterade vad man plockat upp under dagen, och detta redovisades sedan kortfattat.

 

Intresserad av att se vad som hände under dagen? Se sammanfattningsfilmen nedan

Packbridge utvecklas med stöd från Västra Götalandsregionen

Västra Götaland är en region med mycket kompetens inom livsmedel och förpackningar. Det är två viktiga områden för regionen och kopplingen mellan livsmedel och förpackningar är tydlig. Ungefär 70 % av alla förpackningar används för att skydda och förlänga hållbarheten för livsmedel. Västra Götalandsregionen har beviljat ett projekt med målsättningen att öka innovationskraften inom förpackningsområdet och att främja ökat samarbete med medlemmar som redan är knutna till Packbridge.

”Vi ser det som mycket positivt att Packbridge kan ge ett mer kraftfullt utvecklingsstöd till förpackningsföretagen i vår region. De har ett etablerat arbetssätt och uppbyggt nätverk av företag och universitet som kan bli ett viktigt bidrag till de insatser som görs för företagsutveckling i Västra Götaland”, anser Birgitta Losman, ordförande i Västra Götalandsregionens regionutvecklingsnämnd.

Packbridge har sedan starten år 2010 vuxit till att omfatta ca 200 medlemsföretag, både nationellt och internationellt och tar nu ytterligare ett steg i utvecklingen.

”Vi har sedan starten en del av vår finansiering från Region Skåne, och nu får vi även medel från Västra Götalandsregionen. De har följt oss under det senaste året och gillat det man sett. Jag tror det är ganska ovanligt att ett kluster, eller nätverk, får support från två olika regioner, och vi är naturligtvis både glada och stolta över det”, säger Packbridge vd, Johan Mårtensson.

”Det finns väldigt mycket kompetens inom livsmedel och förpackningar i Västra Götaland och vi har ett stort antal medlemsföretag från regionen. Nu ökar våra möjligheter att oftare vara på plats och jobba med kompetenshöjning, kunskapsöverföring, nätverksbyggande och utveckling av förpackningsindustrin och både direkt och indirekt av livsmedelsindustrin.”

Under 2017 kommer Packbridge att genomföra ett antal aktiviteter i Västra Götaland. De kommer att ta upp följande områden:

  • Digitalisering och förpackningar
  • Hållbarhet och cirkulär ekonomi
  • Flexibilitet och lokalt
  • Nya material

Packbridge utvecklar inte de här programpunkterna själv. Man kommer att ha en dialog med företagen, akademin och offentlig sektor för att kunna erbjuda det innehåll som behövs och samtidigt kommer man att arbeta tillsammans med RISE och de lokala innovationssystemen som sitter på mycket kunskap.

För mer information kontakta Johan Mårtensson, VD, 0766 456 535, johan@packbridge.se

Press Release

Nya medlemmar – Södra, INP Förpackningar, SOLSERV och Aventics

Under vintern har flera företag sett värdet i ett Packbridge medlemskap och de senaste i raden är Södra Skogsägarna, INP Förpackningar, SOLSERV Solutions & Services Europe och Aventics.

Södra ett kooperativ av skogsägare 50 000 medlemmar och säte i Växjö. Med 3 600 anställda är koncernen även en betydande arbetsgivare. Södra är uppdelat i tre affärsområden; Södra Cell som omfattar massabruk, Södra Wood som innefattar deras sågverk samt Södra Skog som säljer tjänster kring skogsbruk och handlar med virke. Inom ramen för dessa affärsområden producerar Södra trävaror, pappersmassa, interiörprodukter och även biobränsle.

I Småländska Ljungby finner vi INP Förpackningar som producerar livsmedelsförpackningar med fokus att öka värdet på kundernas produkter. Tillverkningen fokuserar på termoformade plastförpackningar i en mängd olika plaster. INP designar, utvecklar och skapar även formar och vertygpaket på plats i fabriken i Ljungby för att kunden ska få den förpackning som passar just den produkt den är avsedd för. Vidare har de certifikat för FSSC 22000 för korrekt hantering av produkter för att säkerställa livsmedlets säkerhet.

Med bas i Arlöv erbjuder SOLSERV kvalitativa eftermarknadstjänster i form av service, utbildning och konsultuppdrag samt försäljning av maskiner och reservdelar, till kunder som har livsmedelsproduktion i hela Europa. SOLSERV erbjuder kompletta förpackningslösningar och har halv- och helautomatiska maskiner för livsmedelsindustri, restaurang, storkök och catering för packning av frukt & grönt, kött, färdigrätter.

Med över 150 års erfarenhet och cirka 2 000 medarbetare i över 90 länder runt om i världen över så är AVENTICS en av världens ledande tillverkare inom pneumatiska komponenter, system och kundspecifika applikationer. I portföljen finns produkter och tjänster för industriell automation men även produkter för marknader inom allt från mat och dryck, biovetenskap, energi, marinteknik och även IoT.

 

Varmt välkomna in i vårt nätverk!

Packbridge i juryn för Blixtlåset

Blixtlåset, det svenska gymnasiemästerskapen för Innovatörer, är en tävling för studenter och ett samarbete mellan Siemens Sverige, Teknikcollege Sverige, T-konventet, ett antal gymnasieskolor och Packbridge är med som en aktör som koppling till industrin. De tävlande grupperna bestå av minst två till max sex personer och presenterar en uppfinning som fungerande modell/produkt eller prototyp.

Den 2:e mars hölls delfinalen i sydregionen i Hässleholm och Packbridges Tony Spodnjak var en utav jurymedlemmarna som bedömde studenternas bidrag.

”Det har varit jättekul och inspirerande att sitta med i juryn och ta del av studenternas innovativa uppfinningar.” – säger Tony Spodnjak.

”Vi i Packbridge tycker det är viktigt att kunna stödja studenter som nästa generation professionella. Då vi representerar ett brett nätverk med bred kunskap inom alla olika delar av värdekedjan, kan vi hjälpa studenterna med kontakter och information om vad som sker inom industrin” – tycker Tony.

Det vinnande bidraget tävlar i riksfinalen den 23:e mars på KTH i Stockholm.

Vill du veta mer? Klicka då här.

 

Hur kan industrin utnyttja de verktyg som finns tillgängliga på MAX IV och ESS?

Är du intresserad av forskningen som kommer bedrivas på ESS och Max IV men vet inte hur detta kan korreleras till din egen verksamhet? Då är denna workshop intressant för dig. Den 13:e mars Lund kan du ta del av hur industrin kan skapa värde genom att få tillgång till avancerade forskningsverktyg vid stora forskningsanläggningar.

Dagen kommer att innefatta presentationer från olika företag som idag, både direkt som indirekt, utnyttjar de analytiska tekniker som är tillgängliga på dessa anläggningar. De kommer att dela med sig av sina berättelser om hur dessa verktyg bidragit till att skapa värde för deras verksamheter. Dagen kommer också erbjuda presentationer från institut, akademiska institutioner och andra organisationer som hjälper industrin att använda analytiska verktyg vid anläggningarna.

Du kommer även få en introduktion till vad som händer på MAX IV och ESS och information om hur man får tillgång till anläggningarna. Dagen avrundas sedan med ett besök på MAX IV-laboratoriet.

Workshopen är kostnadsfri och arrangeras av ESS och Max IV.

Varm välkommen att anmäla dig här

 

Datum: 13:e mars 2017
Tid: 10:0018:00
Plats: Lunds Stadshall, Sessionssalen, Stortorget 9, Lund

Planerar du att digitalisera? Region Skåne erbjuder checken som ger ekonomisk hjälp

Skånska små och medelstora företag får nu en chans att få ekonomiskt stöd vid digitalisering. Det går att få bidrag på upp till 250 000 kronor för förbereda och genomföra en satsning på digitalisering av verksamheten. Packbridges Felix Helander sitter med i juryn för urvalsprocessen.

Pengarna kommer från Region Skåne och syftet med checkarna är att uppnå ökad konkurrenskraft och förnyelse i små och medelstora företag i Skåne genom digitalisering, till exempel genom att förändra företagens verksamhet, process eller organisation. Det kan handla om allt från att ta fram en digital strategi kopplad till affärsplanen till att identifiera nya affärsmodeller och effektivisera digitala processer och system.

Digitalisering innebär i det här fallet att genom användande av digital teknik skapa nya värden i företaget. Det räcker inte att enbart omvandla något till digitalt format.

Företag kan beviljas mellan 100 000 och 250 000 kronor. Företaget måste själv stå för minst hälften av de externa projektkostnaderna.

Ett skånskt små och medelstort företag är i det här fallet ett företag med mellan två och fyrtionio personer,

Mer info och anmälan finns via den här länken:

http://www.skane.com/sv/digitaliseringscheckar-for-skanska-smaforetag

Affärsmodeller för cirkulärekonomi – seminarium i Malmö

IUC är involverade i ett projekt för cirkulär ekonomi tillsammans med Region Skåne. Målet är att identifiera affärsmodeller för cirkulär ekonomi som används av företag och även identifiera möjligheter att sprida sådana affärsmodeller till fler företag och få de företag som driver cirkulär verksamhet att växa.

Den 17 mars arrangerar IUC ett seminarium på temat.

Intresserad? Läs mer om programmet här.

Har du en affärsidé som du vill utveckla? Ansök till Lantmännen Växthus

Lantmännen letar efter innovativa idéer inom livsmedel och lantbruk som kan hjälpa till att lösa framtida utmaningar och möjliggör ett livskraftigt lantbruk.

Lantmännen Växthus är ett utbildningsprogram för dig som vill ha stöd att omvandla en innovativ affärsidé till en lönsam affär! Alla med en idé inom lantbruk och livsmedel är välkomna att söka – såväl medarbetare på Lantmännen som fristående entreprenörer.

Programmet är ett samarbete mellan Lantmännen, affärsinkubatorn Sting och stiftelsen Ideon Agro Food.
Nästa tillfälle då växthuset drar igång igen blir våren 2017 med sju utbildningstillfällen i Lund.

Välkommen att sända in din ansökan och läsa mer om programmet på www.lantmannen.se/vaxthus.

Sista ansökningsdag är 10:e mars.