Internationell talare på årets Packbridge Research Forum (PRF) är Dr.-Ing. Peter Muranyi, Business Development Manager Food på anrika Fraunhofer-Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung IVV. Fraunhofer och Packbridge har nära kontakt och från tyskt håll ser man med intresse på PRF.

Vad pågår för närvarande på er avdelning på Fraunhofer?

”Att förpackningar är en mycket viktig del i ett livsmedels värdekedja är ingen nyhet. Många av dem är tillverkade av fossilbaserad plast, något som den breda allmänheten tyvärr ofta associerar till negativ miljöpåverkan. Bioplaster diskuteras i dessa sammanhang, men så här långt handlar det oftast om monomaterial som inte klarar kraven som livsmedlen har.”

”Vi jobbar med att hitta lösningar med biomaterial och försöker utveckla produktspecifika förpackningslösningar via olika modeller. För närvarande ser vi modifierade biopolymerer med utgångspunkt från stärkelse och veteproteiner, där vi vill nå jämförbara syrebarriärer med fossila material.”

Hur långt har ni kommit i detta arbete?

”Vi har precis tagit fram ett veteproteinbaserat material som vi testat som beläggning på film och det laminat vi skapat kan användas till en rad olika förpackningslösningar. Intressant är att detta barriärmaterial kan avlägsnas med enzymbaserade rengöringsmedel vilket gör att förpackningen kan materialåtervinnas.”

”Vi har via en sidoprodukt i livsmedelsindustrin skapat en intressant möjlighet för förpackningsindustrin, och det tänker jag berätta mer om den 23 maj”.