En av talarna på årets Packbridge Research Forum den 23 maj i Malmö är Jouni Lattu från VTT i Finland. Han kommer att berätta om nyheter på bioplastfronten. Vi kontaktade honom för att få veta lite mer i förväg.

 

Bioplaster är något som VTT har jobbat med länge, och som du berättat om tidigare. Vad är det som är nytt den här gången och som du kommer att prata om på Packbridge Research Forum?

”Våra tidigare utvecklingar har baserats på råvara från jordbruket, men nu har vi i stället fokuserat på skogen och utgått från cellulosa”.

Det är intressant, inte minst med tanken på att vi här i Norden har gått om den råvaran. Var ligger problemet att utveckla plast från cellulosa och som gjort att det tagit lite tid?

”Cellulosa är inte så lätt att arbeta med. Vi har hela tiden siktat mot att hitta ett sätt att få den att uppföra sig precis som plast vid bearbetning samtidigt som den ska liknande produktegenskaper”.

Det handlar blanda annat om att ni tagit fram en cellulosabaserad film. Går det att få den transparent?

”Absolut, men det handlar inte bara om film. Vi tar fram materialet som ett granulat som sedan kan konverteras till plastprodukter på samma sätt som alla konventionella plastmaterial. Det kan formsprutas och strängsprutas”.

 

”Jag ser fram emot att få berätta mer om det här på Packbridge Research Forum”.