Vinnova finansierar Packbridgeprojekt som ska stärka förpackningsindustrins konkurrenskraft

Vad ska svensk förpackningsindustri satsa på för att stärka sin konkurrenskraft och skapa tillväxt? Ingen lätt och självklar fråga att svara på, men nu ska Packbridge sätta fokus på frågan. Det sker via ett Vinnovaprojekt som tilldelats 390 000 kronor och som löper från den 18 augusti till den 30 mars 2015.

Rubriken på projektet är ”Forskningsagenda för säkra globala försörjningskedjor genom innovativ förpackningsdesign” och syftet är att ta fram en forskningsagenda för svensk förpackningsindustri.

”Vi är stolta över det förtroende Vinnova ger Packbridge att bygga en forskningsagenda i nära samarbete med ledande forskningsmiljöer, relevant näringsliv, branschorganisationer, myndigheter och institut på ett nationellt plan. Vi ser fram emot att i samverkan identifiera strategiska forsknings- och innovationsområden, som svensk förpackningsindustri anser viktiga för att stärka sin konkurrenskraft och skapa tillväxt”, säger Per-Stefan Gersbro, vd för Packbridge.

”Målet är att utveckla lösningar som kan garantera säkra och effektiva varuflöden och skapa värden för konsumenten. Forskningen ska vara sådan att enskilda företag eller organisationer inte själva klarar dem inom ramen för sin egen R&D eller där samverkan ger ett innovativt mervärde, och inte minst vad gäller det sistnämnda så är det en hjärtefråga för Packbridge”.

Forskningen ska säkerställa framtida kompetensbehov för industrin och bidra till utvecklingen av småföretag som kan växa över tid. Dessutom ska den leda till fler innovationer i branschen. Arbetet förväntas leda till följande effektmål:

·         Högteknologiska innovativa förpackningslösningar, som säkerställer
produktkvalitet och varuflödeseffektivitet

·         Säkra produkter och säker varuförsörjning i globala flöden

·         Konkurrenskraftig förpackningsindustri i Sverige

·         Framstående forskning

·         Stärkt kompetensförsörjning till svensk industri

När insatsområden för framtida satsningar identifierats och det framgår vilken kompetensutveckling som krävs för att uppnå agendans effektmål kopplas den upp mot nationella aktörer som utöver förpackningssfären berör hållbar utveckling och mobilteknologi och som är viktiga för en framgångsrik, nationell agenda.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *