Många nyheter på årets Top Packaging Summit by Packbridge

Drygt 200 personer från förpackningens hela värdekedja samlades på årets Top Packaging Summit by Packbridge. Dessutom fanns ett trettiotal utställare plus högkvalitativa talare såg till att skapa en inspirerande stämning. I år hölls konferensen på Quality Hotel View i Hyllie.

I år bestämde vi oss för att ta Top Packaging Summit by Packbridge ett steg längre än vid de tidigare tillfällena. Helt i linje med de mindre arrangemang vi har haft under året såg vi till att det hände saker hela tiden. Att bara sitta och lyssna på föredragshållare efter föredragshållare är inte så givande, det måste hända mycket mer. TPS bestod därför både av ett antal keynote speakers samt flera paneldebatter och diskussion, och gott om pauser för diskussion med utställarna och det blev två dagar som också innehöll ett antal nyheter som gjorde sin premiär.

Att begreppet ”Sustainability” präglar vårt samhälle i dag har säkert inte undgått någon, och självfallet är det ett måste även i förpackningsindustrins värdekedja. I princip alla keynote speakers hade med hållbarhetsbegreppet i sina presentationer.

Premiär på TPS gjorde Marks & Spencers förpackningsmaterialstrategi. Den hade inte visats utanför detaljhandelsjättens väggar tidigare. Här pratar man om att maximera resurseffektivitet, att skydda kunderna och varumärkena samt att säkra leveranserna.

Carlsberg tog tillfället i akt att visa den första prototypen av ”Green Fibre Bottle” konceptet, det vill säga en flaska av fiber som man hoppas ska kunna användas bland annat för packning av öl. Den har tidigare bara visats offentligt vid ett tillfälle.

Den tredje nyheten handlade om maskiner. Malte Schlüter från Mitsubishi berättade om PackML i en diskussion med Susanna Bill som var moderator. ML står för Machine Language och väldigt förenklat kan man säga att det handlar om att få maskiner från olika tillverkare att kunna prata med varandra och att generera data till övergripande system, nästan lite som ”plug and play” men betydligt mer komplicerat än så naturligtvis. Malte visade för första gången en färdig guide för PackML, framtagen av OMAC, the Organisation for Machine Automation and Control. Den är mycket tydlig och ger inget utrymme för några tolkningar. Är du en varumärkesägare som beställer en maskin av en tillverkare kan du sända med den och säga att det här måste deras maskin klara av. Den officiella premiären för guiden var på PackExpo i Chicago några veckor senare.

Packbridge hade också en nyhet att förmedla. The Packbridge Challenge lanserades, en tävling som vänder sig till entreprenörer och startups. Mer om den på annan plats i nyhetsbrevet.

Nästa TPS arrangeras den september 2017.

Mer från årets TPS kan du läsa om du följer den här länken: www.toppackagingsummit.com

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *