Felix Helander besökte Almedalen 2015 – här är några highlights
Almedalskonceptet är fortfarande starkt och även om antalet besökare inte växte så var det åtminstone lika många som under förra året. Almedalsveckan 2015 lockade 35 000 unika besökare vilket var samma antal som dök upp under supervalåret 2014. 1 645 arrangörer ställde i år till med 3 465 evenemang. Man lyckades med en nästan skrämmande precision nå en jämnlikhet bland besökarna med 48 procent damer och 52 procent herrar. Hur politiskt korrekt som helst. Man kan som trend observera att programmet blir mer koncentrerat till huvuddagarna måndag till onsdag och falnar allt snabbare mot slutet av veckan.
Ämnen som avhandlas är fortfarande till stor del vård/omsorgsfrågor. Ekonomi, hållbarhet och byggande tog också stor plats. Men inte mer plats än vad näringslivsfrågor gör som delar andraplatsen med dessa ämnen.
Jag spenderade två dagar på denna cirkus kring den lilla parken som kallas för Almedalen och blev som vanligt fullständigt bombarderad med intryck. Nedan följer några highlights från dessa.
Exportseminarium: En ny exportstrategi för Sverige – hur kan fler exportera mer?
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg var på scenen och han vill nystarta svensk industri. Han ser en stor potential i att få igång ännu ej direktexporterande företag. Viktigt att öppna upp och inte falla i fällan att skydda gamal industri.
80 procent av exporttillväxten kommer från länder utanför Europa. Framför allt från Kina och Indien.
Damberg anser att det är viktigt att utveckla direktexporten. Det är i sig inte så överraskande, det intressanta är hur denna regeringen vill disponera resurserna. På denna punkt var han klar och menar på att de vill investera i att bygga ut Business Sweden. Denna organisation har monterats ner av den förra regeringen men nu alltså dags för en nystart. I denna satsning kommer regionala satsningar att bli viktiga. Supportsystement ska också bli mer överskådligt, säger Damberg.
I den efterföljande debatten höll både Teknikföretagen och IF metall med om i princip allt. Kunde dock vara ett mer överskådligt supportsystem, sade man.
Scanias man i Kina är inne på samma linje och önskar sig ett tydligare regelverk. Export är en långsiktig satsning som kräver regelverk. Dåliga erfarenheter av supportsystemet gör däremot att SAFT Batteries undviker att överhuvudtaget avnvända det befintliga stödsystemet.
Investeringsklimatet är dock det viktigaste för ett företags exportsatsning tillägger Astra Zenecas VD. Aktuell bolagsskatt är också viktigt. Handelsavtalet US-EU, TTIP, kommer att bli helt avgörande. En samhällelig samordning av stödresurserna med företagens insatser vore att önska.
Livsmedelsexport: Vad krävs för att öka exporten av jordbruksvaror och livsmedel?
Svensk livsmedelsindustri har ökat sin export med 9 procent under de senaste åren. Dock från låg nivå. Dessutom har importen ökat mer. Idag är konsumtionen i landet 50-50 fördelat mellan importerat och härproducerat.
Annika Åhnberg, Samordnare av livsmedelsstrategin menar att vi måste rycka upp oss och ta mer initiativ. Den nya regeringen kommer att placera ut så kallade lantbruksråd i världen, på ambassaderna. Dessa lantbruksråd kommer att arbeta för att främja svensk livsmedelsexport. Vi har starka säljargument men vi måste utnyttja dem.
LRF talar om ett paradigmskifte där exporten ska öka. De är dock oroliga att regeringen ska skapa särregler som hindrar vår export. Tokiga nya förbud hindrar exporten. Samarbete med politiker är viktigt. Svenska särregler kring djurhållning och miljö gör att allt blir svårt.
Livsmedelsexporten uppgick till 70 miljarder kr förra året. Det är mer än många andra industrier kommer upp till. 55 000 människor arbetar i industrin och hela 23 procent av produktionen går till export.
Medaljens baksida är att den mest består av lågförädlade produkter som t.ex. mjölkpulver.
Siemens arrangerade ett seminarium kring Automatisering och Digitalisering
På plats fanns en blandad panel med representanter från bla Sandvik, Volvo, IF Metall, Vinnova och Regeringskansliet. Siemens VD inledde med att tala om fördelarna med automaiserad produktion. Med automatisering kan man flytta hem utflyttad industriell produktion.
I panelen dök kompetensfrågan upp direkt. Industrin anser att det är en större fråga än kostnadsfrågan. Men kanske inte flyttar hem igen men åtminstone kanske vi kan behålla jobben här hemma.
Regringskansliet rapporterar att en Industrikansler ska tillsättas. Mycket fokus kommer att sättas på kompetensförsörjning. Automatisering och digitalisering kräver kunnande. Det är viktigt för hela samhället att kunna möta behovet. Samtidigt är det svårt att kommunicera till ungdomar vad det innebär att jobba i industrin. Sandvik och Volvo arbetar på det.
Digitalisering blir ett hot snarare än en möjlighet om inte skolan hänger med. Lärarna måste få mer pengar. I Danmark arbetar i departementet 100 personer med digitalisering i Sverige 1,5 person.
Svensk industri och politiker bör samarbeta mer efter en tysk modell. Vi sitter fast i en kulturell problematik där vi skandinaver är obenägna att ta risker vilket hämmar entreprenörskap.
Problem med ålderdomliga it strukturer i industrin skapar mycket frustration. Nu är det dags att klara Industri 4.0.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!