Innoscentia nära de första pilotförsöken

En av våra medlemmar, Innoscentia, är nu nära att göra de första pilotprojekten med sin smarta etikett som berättar hur färskt ett livsmedel är i realtid. Tekniken är baserad på en upptäckt av forskaren Martin Olsson som hittat ett sätt att registrera nedbrytningsprocesser i livsmedel med en enkel sensor som känner av bakteriers restprodukter, så kallade bakteriemetaboliter. Etiketten innehåller ett bläck som ändrar färg när metaboliter binder till ytan. Både optiska och elektriska egenskaper förändras vilket gör att man kan kopplas upp varje enskild förpackning och ta reda på hur livsmedlet mår i realtid.

Innoscentia drivs av Robin Thiberg och Erik Lindberg. Robin, utsågs nyligen till en av Sverige mest innovativa entreprenörer. De har finansiering från LU Innovation Ssytem och Vinnova och har knutit samarbetsavtal med två andra Packbridgemedlemmar, Flextrus och Atria Scandinavia. Dessutom har Innoscentia haft nytta av OpenUp, den digitala plattformen för innovation som Packbridge och Livsmedelsakademin etablerat, i sitt utvecklingsarbete. Det var här forskaren Martin Olsson fick gehör från förpacknings och livsmedelsbranschen när han vann Packbridge öppna innovationstävling – Hur kan förpackningar påverka livsmedelsspill!

I april 2016 räknar man med att genomföra de första piloterna tillsammans med kunder, i första hand förpackningsföretag och livsmedelsproducenter.

Det här blir ett sätt att förlänga bäst-före-datumet på kött, fisk och fågel och ett sätt att minska livsmedelsspillet med andra ord.

Den första betalande kunden hoppas man ha år 2017, och ambitionen är hög.

”Det Tetra Pak blev när de kom på tetradedern, ska vi bli dom smarta förpackningslösningar”, säger Robin Thiberg till HD och Sydsvenskan tidning 8 till 5.

Innoscentia_red_5001

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *