Förpackningstrenderna ställer allt större krav på maskinindustrin

Det är tydligt för alla i branschen att det finns en mängd omvärldstrender som påverkar förpackningarna och dess utveckling. Letar man riktigt noga är det nog så att alla trender på något sätt påverkar branschen och vad som förväntas av förpackningarna. Förändringar i demografi där singelhushåll ökar kraftigt, förändringar i arbetsmönster, ökade krav på bekvämlighet, portionskontroll, funktionalitet, miljö och hållbarhet samt en allt äldre befolkning påverkar.

Vi pratar ofta bara om hur förpackningen ska fungera utifrån trender som dessa, men mer sällan om hur de påverkar det som gör det möjligt för oss att ha förpackningar överhuvudtaget. Jag tänker då på förpackningsmaskinindustrin. Det är kanske inte så att alla trender som kan appliceras på förpackningar kan kopplas ihop med maskiner också, men generellt sett är det rätt mycket som kan göra det.

Trenderna kräver att dagens förpackningsmaskiner är flexibla och snabbt kan ställas om i format och förpackningsstorlekar. Det krävs pålitliga maskiner som är enkla att använda, de måste vara resurseffektiva, kostnadseffektiva och ge snabb återbetalning och självfallet ska de kunna tillverka förpackningar som ger produkterna, som oftast är livsmedel, maximal hållbarhet på butikshyllan och rätt skydd i distributionen.

Stora utmaningar för den förpackningsmaskintillverkande industrin, utmaningar som man klarar mycket bra. Dagens maskiner är ofta under av effektivitet och flexibilitet och ingenjörskonst av stora format. Däremot har det kanske inte handlat så mycket om revolution under de senaste fem, tio åren, snarare om evolution. Det har inte dykt upp många helt nya typer av förpackningsmaskiner men utvecklingen har gett snabbare, bättre, mer flexibla maskiner som klarar att hantera nya former och format och som är noggrannare och mer pålitliga. De blir helt enkelt mycket mer avancerade.

Speciellt intressant är nog utvecklingen av maskiner för flexibla förpackningar och då inte minst för tillverkning av ståpåsar, en marknad i stark tillväxt. Under de senaste fem, sex åren har vi sett påsarna ta marknadsandelar inom många nya sektorer, och mer lär komma.

På stark frammarsch är robotiseringen, inte minst då inom livsmedelsindustrin som säkert kommer att revolutioneras av de möjligheter robotarna ger. Den globala konkurrensen kräver modernisering av produktionsanläggningar och ökad effektivitet och här ger robotarna stora möjligheter. De kan idag jobba med många uppdrag tack vare nya styrningar och nya armar och gripverktyg som klarar det mesta. I en automatiserad process är robotar närmast en förutsättning och kan hjälpa till med snabba formatändringar, något som utvecklingen på konsumentmarknaden driver fram hela tiden. I livsmedelsindustrin är roboten också ett säkrare hälsoalternativ, de drabbas inte av sjukdom som kan föras över från personal till livsmedel. Det är tveklöst så att automatisering och robotar kommer att ha en stark tillväxt i livsmedelsindustrin.

Intressant framtid har tveklöst också alla tekniker för att kolla så att våra livsmedel inte har innehåll som inte hör dit, till exempel glas- och metallbitar. Trots att kontrollsystemen är väl utbyggda med till exempel röntgen, checkvågar och testutrustning för att kolla förseglingar, nås vi ofta av meddelanden i dagspressen om att konsumenter hittat potentiellt skadliga ämnen i packadelivsmedel. Allt säkrare och effektivare testmetoder krävs, och utvecklingen pågår konstant.

Intressant i förpackningsmaskinsammanhang är också utvecklingen av aktiva och intelligenta förpackningar som det är mycket hype kring just nu. Dagens lösningar bygger till exempel på etiketteringsmaskiner eller pick & place, men de nya förpackningar som är på väg med till exempel nanobarriärer, antimikrobologiska lösningar, taggar och tryck elektronik kommer att kräva nya maskiner eller nya funktioner.

Industri 4.0 är ett begrepp som används flitigt och som beskriver den framtid som håller på att byggas och som handlar om att alla processer i en fabrik är sömlöst sammankopplade. Resultatet blir en effektivare produktion med behov av mindre personella resurser. Är du intresserad av allt det här så har du ett utmärkt tillfälle att lära dig mer när Packbridge arrangerar en dag på temat Framtidens Produktion tillsammans med Automation Region den 16 mars i Stockholm.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *