Förpackningen får allt större betydelse – men många frågor återstår att lösa
Det är ingen överdrift att säga att varumärkesägare inser att genomtänkt och rätt förpackningsdesign ökar knytningen till konsumenterna och ger ett bättre resultat på sista raden i bokslutet. Dessutom inser allt fler varumärkesägare att det måste få kosta lite mer att nå dit. Medvetna konsumenter väljer ”goda” produkter vars värderingar de sympatiserar med, till exempel ekologiska, Fair Trade eller närproducerat. Förpackningen har i detta sammanhang stor betydelse för hur produkten uppfattas. En unik förpackningsdesign är därmed viktig, men det är inte alltid så lätt att hitta rätt.
Dagens förpackningar ska kommunicera med en äldre generation som blir allt köpstarkare. Samtidig måste de klara kommunikationen med den yngre målgruppen där sociala medier spelar stor roll. De måste dessutom vara miljösmarta och hållbara, för att bara nämna något. Det är så klart svårt att hitta optimala lösningar, lösningar som både förmedlar känslan av ”köp mig” och som uppfattas som hållbara. Köpsignaler är inte sällan ”glassiga” och det rimmar illa med hållbarhetstänket.
De företag som vill vinna kundernas förtroende, och det vill väl alla, måste vara öppna och ärliga. Många tror säkert att man har konsumenterna i ett stadigt grepp, men en nyligen genomförd undersökning visar att 74 procent av alla varumärken skulle kunna försvinna utan att vi skulle sakna dem.
En annan undersökning, genomförd av Tetra Pak visar att 4 av 10 konsumenter lägger större vikt på livsmedelsförpackningar än för fem år sedan. Sex av tio tillfrågade tror att förpackningarnas betydelse för livsmedel kommer att öka ytterligare.
Samtidigt finns det en stor skepsis hos oss som konsumenter. En bidragande orsak är den totala ”overload” av information som vi får dagligen. På förpackningar tar det sig inte sällan i uttryck av olika märkningar och information som vi egentligen inte behöver. Bara cirka en tredjedel av oss tror att den märkning som finns på till exempel en förpackning, är sann.
Smarta och intelligenta förpackningar kan vara ett sätt att ge rätt information på ett förståeligt sätt (upp till 60 procent av amerikanska konsumenter förstår inte informationen i en innehållsdeklaration eller en förteckning över näringsinnehållet). Förpackningar som tydligt talar om att innehållet fortfarande är ätbart, eller som genom en skanning med mobiltelefonen ger en lättförstådd innehållsdeklaration, kan vara lösningen när det gäller att öka konsumentens intresse och köpvilja.
Förpackningen har en viktig roll i dag, och den kommer att bli allt viktigare i framtiden. Den stora drivkraften för förpackningsinnovation under de kommande åren kommer utan tvekan att vara sätt att differentiera sig på. Att bli igenkänd är viktigt. Det finns studier som visar att barn redan vi 3 års ålder kan känna igen 100 olika varumärken. Förpackningen är oftast deras första kontakt med ett varumärke, och det gäller för övrigt även många vuxna. Annonser och TV-reklam minskar i betydelse, vi vill inte ha mer, men förpackningen kan vi inte komma runt, även om det finns försök, till exempel i en butik i Berlin som heter Unverpackt. Där förväntas du som kund ha med dig egna förpackningar att bära hem produkterna i.
En intressant fråga att ha med sig är också förpackningens roll i den snabbt ökande e-handeln. Minskar den eller ökar den, eller är det kanske status quo? Fungerar en förpackning som säljer på butikshyllan även på skärmen?
Många frågor finns det, och svaren är kanske inte alltid glasklara, men om du vill bli uppdaterad i ämnet kan vi rekommendera att du deltar på Packbridge Live den 17 november i Malmö. Då frågar vi oss hur vi ska få förpackningen att knyta an till konsumenterna ändå bättre än vad som är fallet i dag. Vill du veta mer om smarta och intelligenta förpackningar tar du dig lämpligen till Sunne i Värmland den 15 december där nästa Packbridge Live arrangeras.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!