Härlig stämning på Packbridge Research Forum 2016
Den 18 maj arrangerade vi Packbridge Research Forum på Quality View Hotel i Malmö och runt etthundra personer hade samlats för att höra vad forskarna på universitet och institutioner i Norden, och även England, håller på med för närvarande när det kommer till förpackningsforskning. Det blev en givande dag med god stämning och massor med nätverkande.
Föredragshållarna täckte onekligen ett brett spektra med sina presentationer, från avancerad kemi med nanocellulosa till trender i handeln. Agne Swerin från SP visade på möjligheterna med nanocellulosa i förpackningsindustrin, otroligt nog är detta material starkare än stål!
Från England kom Sukky Jassi och Anderson Lima, som bägge jobbar på The Retail Institut och gav pekade på urbana trender i handeln och hur de påverkar förpackningarna. Sukky Jassi konstaterade att våra känslor spelar en oerhört stor roll i våra köpbeslut. Allra mest påverkas vi av dofter, upp till sjuttiofem procent av alla köpbeslut tas via doft. Det här har de stora varumärkena insett och man satsar allt mer på det både inom livsmedel och annan detaljhandel.
Jane Bickerstaffe från IncPen i England presenterade bland annat en undersökning man genomfört där man bett 362 hushåll sända in sina tömda livsmedelsförpackningar för att man skulle kunna bedöma hur mycket det fanns kvar i dem. Det visar sig faktiskt att hela 236 förpackningar hade under en procent rester och bara 7 hade mer än 15 procent.
Hjalmar Granberg från Innventia gav en spännande överblick över de demonstratorer baserade på biomaterial som man tagit fram. Framtidens förpackningar blir kollapsbara eller både opaka och transparenta i ett och samma material visar det sig.
Fredrik Fernqvist och Faiza Rasheed från SLU tittade närmare på konsumenternas uppfattning om förpackningsmaterial, speciellt i samband med förpackning av grönsaker och pekade på en undersökning man gjort där till exempel bara 3 procent av 500 tillfrågade tycker att det är viktigt med förpackningar för tomater och där bara 0,35 procent av 373 vill ha förpackade äpplen. Branschen har onekligen ett jobb att göra med att sprida information kring användningen av förpackningar. Faiza berättade också om forskning man håller på med för att se hur man kan använda vete för att producera stärkelsebaserade förpackningsmaterial. SLU och biomaterial är ju en naturlig koppling.
Se där några nedslag bland föredragshållarna. Det pågår mycket högintressant forskning inom förpackningar och industrin har mycket att hämta om man ser till att hålla sig uppdaterad, vilket ju är avsikten med Packbridge Research Forum.
Under dagen genomfördes dessutom en uppskattad workshop under ledning av Malin Olander Röse där temat var ”Driving Innovation within packaging”. Här såg man på hur man kan stärka samarbetet mellan akademin och industrin och på så sätt driva på innovationen av förpackningar.
Packbridge Research Forum har blivit en självklar samlingspunkt för alla som inser behovet av att följa forskningen inom förpackningar, och självfallet är den tillbaka nästa år igen!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!