Tittarrekord på frukostmötet den 21 augusti
”Food Safety and Food Waste – Call for Improvement”, var temat på Packbridge frukostmöte den 21 augusti. Den här gången var vi hos Region Skåne i Malmö. Mellan 60 och 70 personer fanns på plats och kunde förutom ett mycket intressant program också avnjuta en vacker soluppgång över Öresund från toppen av regionens huvudkontor.
Samtidigt slog vi också ett tittarrekord på vår livestream. Närmare 200 personer deltog via nätet, de missade soluppgången och nätverkandet, men fick mycket intressant information. Samtliga sändningar finns sedan i arkivet, tillgängliga för Packbridge medlemmar, och redan nu har ytterligare ett trettiotal tagit del av programmet den 21 augusti.
Först ut på scenen var Elisabeth Borch från SIK som gav en inblick i projektet ”Säkra svenska livsmedel”, ett Vinnovastöttat forskningsprojekt inom ramen för Strategiska Innovationsagendor. Här handlar det om livsmedel som kontamineras med mikroorganismer, inte med kemikalier, och hur vi ska kunna undvika det. Målet är att svenska livsmedel ska vara säkrast i Europa. Att behovet finns framgår inte minst av det pågående problemet med listeria i kallskuret.
”Vi behöver nya lösningar och vi måste skapa en livsmedelssäkerhetskultur i industrin och det är viktigt med samarbete mellan myndigheter, industri, universitet och forskningsinstititutioner”, slog Elisabeth Borch fast.
Christina Skjöldebrand är docent i livsmedelsteknik vid LTH och hon pekade menade att det är viktigt att vi ser på problemet medlivsmedelsspill i hela försörjningskedjan. Det behöver betydligt bättre kommunikation mellan alla i kedjan, konstaterade hon.
”När det gäller förpackningar måste vi undersöka hur de kan användas som verktyg och hitta nya, innovativa lösningar som hjälper konsumenten som normalt sett inte inser hur mycket han eller hon slänger”.
Per Baummann från Svensk Dagligvaruhandel är en känd debattör med tydliga synpunkter och när det kommer till frågan om livsmedelsspill så är han kritiskt till hur vi hanterar den i Sverige.
”Vi vill alltid hitta någon annan i det här landet som är ansvarig och det är typiskt svenskt. Sanningen är ju att det inte finns någon att peka ut, alla måste jobba tillsammans för att nå fram”.
”Livsmedelsspill har blivit något av en kulturell fråga idag, något vi bara har. På 50-talet, när jag växte upp, var det självklart att man åt upp sin mat, man slängde inget”.
Per Baummann menar att det krävs två paradigmskiften, dels får det inte vara OK att slänga mat, dels måste vi inse att miljöskydd inte handlar om att hjälpa någon annan genom att vara bra.
För att ytterligare provocera lite la han till att problemet med övervikt i samhället egentligen också är en fråga om livsmedelsspill, något som man inte sett i debatten tidigare.
Avslutningsvis konstaterade han att förpackningen har en nyckelroll när det gäller att minska livsmedelsspillet.
Sista föredragshållare var Fredrik Moberg från Mobergs Processkontroll som gav åhörarna en annan vinkling på livsmedelssäkerhet, nämligen hur man ser till att inga främmande ämnen från processen följer med ut till konsumenten. Fredrik gav en bild över de tekniker som finns tillgängliga på marknaden i dag och slog avslutningsvis fast att det nu finns ett nytt ord på marknaden för personer som jobbar med detta, nämligen Detektorist.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!